ROLAT PITA
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 200 g šunke
- 1 pavlaka
- 200 g kačkavalja
- 50 g kečapa
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- origano
- susam
Priprema:
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 200 g šunke
- 1 pavlaka
- 200 g kačkavalja
- 50 g kečapa
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- origano
- susam
Priprema:
Pomešati ulje i vodu. Umutiti jaja i pavlaku. Složiti 3 kore, premazati mešavinom vode i ulja, pa premazati kečapom. Po ukusu se može posuti origano. Staviti 2 kore premazati mešavinom vode i ulja, pa potom smesom od jaja i poređati listove šunke. Staviti 2 kore premazati smesom od vode i ulja , pa smesom od jaja i preko narendati kačkavalj. Nastaviti tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati smesom od ulja i vode i smesom od jaja. Uviti u rolat, staviti u podmazan pleh, premazati umućenim jajima i pavlakom i peći oko 20 minuta na 200 stepeni.
PALAČINKE SA BEŠAMEL SOSOM
Sastojci za palačinke:
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 300 ml vode
- 550 g brašna
- malo soli
Umutiti belanca, dodati žumanca, ulje, mleko i brašno i lagano mešati. Testo izjednačiti. Palačinek pržiti u tiganju za palačinke.
Sastojci:
- palačinke
- jedno pileće belo meso
- 5 čenova belog luka
- malo ulja
- 3 kašike brašna
- 3 dl mleka
- 1 dl vode
- mešavina začina
- 4 jajeta
- so
- 2 dl jogurta
Priprema:
Belo meso samleti, beli luk iseckati, i kratko ispržiti na ulju. Dodati so i mešavinu začina. Posuti sa malo brašna da porumeni pa doliti mleko i vodu i kuvati dok se ne zgusne.
Plačinke filovati pripremljenom smesom i urolati. Ređati u nauljani pleh.
U posudi za mešanje umutiit belanca u čvrst sneg. Posebno umutiiti žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca, dodati jogurt i lagano promešati. Pripremljenu smesu preliti preko palačinki i peću u rerni na 180 °C dok ne porumene
BUREK SA MESOM BEZ KORA
PALAČINKE SA BEŠAMEL SOSOM
Sastojci za palačinke:
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 300 ml vode
- 550 g brašna
- malo soli
Umutiti belanca, dodati žumanca, ulje, mleko i brašno i lagano mešati. Testo izjednačiti. Palačinek pržiti u tiganju za palačinke.
Sastojci:
- palačinke
- jedno pileće belo meso
- 5 čenova belog luka
- malo ulja
- 3 kašike brašna
- 3 dl mleka
- 1 dl vode
- mešavina začina
- 4 jajeta
- so
- 2 dl jogurta
Priprema:
Belo meso samleti, beli luk iseckati, i kratko ispržiti na ulju. Dodati so i mešavinu začina. Posuti sa malo brašna da porumeni pa doliti mleko i vodu i kuvati dok se ne zgusne.
Plačinke filovati pripremljenom smesom i urolati. Ređati u nauljani pleh.
U posudi za mešanje umutiit belanca u čvrst sneg. Posebno umutiiti žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca, dodati jogurt i lagano promešati. Pripremljenu smesu preliti preko palačinki i peću u rerni na 180 °C dok ne porumene
BUREK SA MESOM BEZ KORA
- 4 jaja
- 300 g mlevenog mesa
- glavica crnog luka
-14 kašika brašna
-1 kiselo mleko (200 g)
- 1 prašak za pecivo
- so
- biber
- ulje
Priprema:
Glavicu crnog luka sitno iseckati i kratko propržiti na ulju. Dodati mleveno meso, so i biber po ukusu i nastaviti prženje. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutitu mikserom žumanca, dodati kiselo mleko i polako mutiti uz dodavanje brašna (jednu po jednu kašiku), nakon toga dodati prohlađeno meso. Sve to sjediniti lagano mešajući kašikom. Posebno umutiti belanca i dodati pripremljenoj smesi i polako promešati. Sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 20 min.
Po ukusu se može preliti pavlaka i kečap..
PITA SA HLEBOM
Sastojci:
- glavica crnog luka
-14 kašika brašna
-1 kiselo mleko (200 g)
- 1 prašak za pecivo
- so
- biber
- ulje
Priprema:
Glavicu crnog luka sitno iseckati i kratko propržiti na ulju. Dodati mleveno meso, so i biber po ukusu i nastaviti prženje. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutitu mikserom žumanca, dodati kiselo mleko i polako mutiti uz dodavanje brašna (jednu po jednu kašiku), nakon toga dodati prohlađeno meso. Sve to sjediniti lagano mešajući kašikom. Posebno umutiti belanca i dodati pripremljenoj smesi i polako promešati. Sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni oko 20 min.
Po ukusu se može preliti pavlaka i kečap..
PITA SA HLEBOM
Sastojci:
- 1 vekna bajatog hleba
- 200 ml sosa od paradajza
- 250 g sira
- 250 g šunke
- 3 jaja
- 3 dl mleka
- so
- biber
- senf
- maslac (po potrebi)
Priprema:
Vatrostalnu posudu premazati maslacem i obložiti hlebom koji prethodno treba iseći na sitne kocke. Izrendati šunku i sir i pomešati. Hleb preliti sosom od paradajza, a onda posutu smesu od sira i šunke. Umutiti jaja, dodati mleko, so, malo senfa i bibera, sve dobro promešati, pa preliti preko hleba. Odozgo poređati listiće maslaca. Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
PITA SA VIRŠLAMA
Sastojci:
PITA SA VIRŠLAMA
- 1/2 kg kora za pitu
- 300 g viršli
- 4 jaja
- 2.5 dl mleka
- 4 kašike brašna
- 1 dl ulja
- 30 g senfa
- 250 g kačkavalja
- so
- kečap
Priprema:
Kore za pitu iseći na pola.
Kačkavalj izrendati na krupno rende. Viršle iseći na pola i premazati senfom.
U posebnoj posudu umutiti jaja. Dodati ulje, mleko, brašno, kačkavalj, so i sve polako sjediniti.
Polovinu kore premazati smesom, preko staviti drugu polovinu, premazati smesom, na početak kore staviti viršlu, i uviti u rolat. Urolane pitice ređati u uljem podmazan pleh, premazati sa ostatkom pripremljenog fila, zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dvadeset minuta.
Pečene pitice ostaviti da se ohlade, preliti kečapom i servirati.
Нема коментара:
Постави коментар