Странице

среда, 18. септембар 2013.

PITE

ROLAT PITA



Sastojci:

- 500 g tankih kora za pitu
- 200 g šunke
- 1 pavlaka
- 200 g kačkavalja
- 50 g kečapa
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- origano
- susam



Priprema:

Pomešati ulje i vodu. Umutiti jaja i pavlaku. Složiti 3 kore, premazati mešavinom vode  i ulja, pa premazati kečapom. Po ukusu se može posuti origano. Staviti 2 kore premazati mešavinom vode i ulja, pa potom smesom od jaja i poređati listove šunke. Staviti 2 kore premazati smesom od vode i ulja , pa smesom od jaja i preko narendati kačkavalj. Nastaviti tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati smesom od ulja i vode i smesom od jaja. Uviti u rolat, staviti u podmazan pleh, premazati umućenim jajima i pavlakom i peći oko 20 minuta  na 200 stepeni.


PALAČINKE SA BEŠAMEL SOSOM

Sastojci za palačinke:

- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 300 ml vode
- 550 g brašna
- malo soli

Umutiti belanca, dodati žumanca, ulje, mleko i brašno i lagano mešati. Testo izjednačiti. Palačinek pržiti u tiganju za palačinke.


Sastojci:

- palačinke
- jedno pileće belo meso
- 5 čenova belog luka
- malo ulja
- 3 kašike brašna
- 3 dl mleka
- 1 dl vode
- mešavina začina
- 4 jajeta
- so
- 2 dl jogurta




Priprema:

Belo meso samleti, beli luk iseckati, i kratko ispržiti na ulju. Dodati so i mešavinu začina. Posuti sa malo brašna da porumeni pa doliti mleko i vodu i kuvati dok se ne zgusne.
Plačinke filovati pripremljenom smesom i urolati. Ređati u nauljani pleh.
U posudi za mešanje umutiit belanca u čvrst sneg. Posebno umutiiti žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca, dodati jogurt i lagano promešati. Pripremljenu smesu preliti preko palačinki i peću u rerni na 180 °dok ne porumene



BUREK SA MESOM  BEZ KORA





Sastojci:

- 4 jaja
- 300 g mlevenog mesa
- glavica crnog luka
-14 kašika brašna
-1 kiselo mleko (200 g)
- 1 prašak za pecivo
- so
- biber
- ulje


   
Priprema:

Glavicu crnog luka sitno iseckati i kratko propržiti na ulju. Dodati mleveno meso, so i biber po ukusu i nastaviti prženje. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutitu mikserom žumanca, dodati kiselo mleko i polako mutiti uz dodavanje brašna (jednu po jednu kašiku), nakon toga dodati prohlađeno meso. Sve to sjediniti lagano mešajući kašikom. Posebno umutiti belanca i dodati pripremljenoj smesi i polako promešati. Sipati u podmazan pleh i peći  na 200 stepeni oko 20 min.
Po ukusu se može preliti pavlaka  i kečap..



 
PITA  SA HLEBOM


Sastojci:

- 1 vekna bajatog hleba
- 200 ml sosa od paradajza
- 250 g sira
- 250 g šunke
- 3 jaja
- 3 dl mleka
- so
- biber
- senf
- maslac (po potrebi)




Priprema:

Vatrostalnu posudu premazati maslacem i obložiti hlebom koji prethodno treba iseći na sitne kocke. Izrendati šunku i sir i pomešati. Hleb preliti sosom od paradajza, a onda posutu smesu od sira i šunke. Umutiti jaja, dodati mleko, so, malo senfa i bibera, sve dobro promešati, pa preliti preko hleba. Odozgo poređati listiće maslaca. Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.




PITA SA VIRŠLAMA



Sastojci:

- 1/2 kg kora za pitu
- 300 g viršli
- 4 jaja
- 2.5 dl mleka
- 4 kašike brašna
- 1 dl ulja
- 30 g senfa
- 250 g kačkavalja
- so
- kečap



Priprema:

Kore za pitu iseći na pola. 
Kačkavalj izrendati na krupno rende. Viršle iseći na pola i premazati senfom.
U posebnoj posudu umutiti jaja. Dodati ulje, mleko, brašno, kačkavalj, so i sve polako sjediniti.
Polovinu kore  premazati smesom, preko staviti drugu polovinu, premazati smesom, na početak kore staviti viršlu, i uviti u rolat. Urolane pitice ređati u uljem podmazan pleh, premazati sa ostatkom pripremljenog fila, zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dvadeset minuta.


Pečene pitice ostaviti da se ohlade, preliti kečapom i servirati.

Нема коментара:

Постави коментар