Странице

недеља, 1. децембар 2013.

PITA SA PEČURKAMA




Potrebno:

500g šampinjona
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
so
biber
aleva paprika
100 g šunke
100 g kačkavalja
250 g brašna
150 g mlake vode
20 g kvasca
7 kasika ulja

Priprema:

Na 2 kašike ulja izdinstati sitno naseckani crni i beli lik. Dodati očišćene i na listiće isečene pečurke, pa sve zajedno dinstati još 10 minuta. Posoliti, pobiberiti i dodati malo aleve paprike.
Testo: kvasac rastopiti u mlakoj vodi i preliti ga preko brašna. Zatim posoliti i dodati ulje (5 kašika), pa sve dobro zamesiti. U okruglu tepsiju staviti testo. Zatim nadev, pa preko svega posuti sitno iseckanu šunku i narendan kačkavalj. Peći tridesetak minuta na temperaturi od 200C.


                                         PEČURKE


Pečurke se u ljudskoj ishrani koriste od davnina. Zapisi o upotrebi pečuraka govore da su se pečurke koristile u lekovite svrhe kao i da su ih zvali " hrana bogova ". Postoje podaci o tome da su pečurke bile privlegija bogatih a smatralo se da poseduju razna čudotvorna svojstva. U svakom slučaju, dobro pripremljene imaju veoma lep miris, specifičan i prijatan ukus i vrlo su hranljive.
Imaju mali procenat ugljenih hidrata i masti pa imaju nisku kaloričnu vrednost. Zbog toga su jako pogodne kod dijeta. Sadrže mnogo minerala. Upravo ti minerali, koji se inače ne nalaze u ostaloj hrani, važni su u čovekovoj ishrani. Pečurke su naročito bogate fosforom, cinkom, kalajem, gvožđem i bakrom kao i aminokiselinama, lecitinom i raznim enzimima. Pečurke su zdrave jer ubrzavaju i proces stvaranja belih krvnih zrnaca.
Postoji uverenje da pečurke ne treba jesti u većoj količini, suviše često i kao glavno jelo jer su upravo zbog tih nimerala teško svarljive. Čak se ne preporučuju ljudima koji imaju osetljive ili bolesne organe za varenje. Zbog toga se preporučuju više kao začin i dodatak jelima nego kao glavna hrana. Pečurke imaju univerzalnu primenu zato što se mogu dodavati skoro svakoj hrani
         

    JELA OD PEČURAKA JEDU SE ISTOG DANA KADA SU  I SPREMLJENA.

Нема коментара:

Постави коментар