Странице

четвртак, 28. новембар 2013.

PICA - ROLAT



Potrebno:
500 ml mleka
1/2 svežeg kvasca
1 kafena kašičica soli i šećera
2 šoljice ulja
3 jaja
1 kg brašna
300 g šunke
250 g kačkavalja
100 ml kečapa
200 g mariniranih pečuraka 
origano

Priprema:

U 150 ml mleka staviti kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostaviti da malo nadođe. U pripremljeno brašno dodati ulje, jaja, preostalo mleko, so i nadošao kvasac. Sve zamesiti i ostaviti da testo nadođe.
Nadošlo testo podeliti na osam delova, razviti svaku koru na debljinu prsta i premazati margarinom. Zadnju koru ne premazivati. Ređati kore jednu preko druge i nakon toga razviti jednu veliku koru. Premazati je kečapom. Preko staviti narendanu šunku, kačkavalj, pečurke i origano.
Koru saviti u rolat i staviti u friz. Kada se zaledi seći na rolate i ređati u podmazan pleh. Premazati ih kečapom i peći 20 minuta na 200C
.

                                                    ORIGANO


Origano je samonikla biljka, koja potiče iz južnih krajeva Evrope a danas je najviše korišćen začin u Italiji. Jedno od imena je i vranilovka. Lišće ima vrlo ugodan miris, a ukus mu je pomalo oštar. Podseća na majoran i majčinu dušicu, a slično se i upotrebljava.
Origano je jedna od retkih biljaka koja ima jaču aromu kada je osušen, a ne svež. Nakon šest meseci gubi svoju izražajnu aromu. U pripremi jela koristiti lišće bez grančica.
Koristi se u mnogim svetskim jelima. Jelo u kome je origano neizostavan je pizza, pa ga zovu i pizza začin.
Važan začin u jelima od testenine, piletine, sa školjkama, riba pečena u soli sa dodatkom origana ima specifičan mediteranski ukus.
Njime se začinjavaju sva jela od paradajza. Stavlja se u razne salate, supe od pasulja i graška, umake.
Kod pripreme jela blažeg ukusa origano može prevladati svojom jačinom i čak biti gorak, pa u takvim jelima umesto origana koristiti majoran.
Tikvice, brokoli, plavi patlidžan nadopunjuje svojom aromom, a odlično se slaže sa belim lukom, crnim lukom, maslinovim uljem, bosiljkom, timjanom, peršunom. 

Нема коментара:

Постави коментар