Странице

понедељак, 4. новембар 2013.

PITA SA ŠLJIVAMA


 Potrebno:


500 g kora za pitu
1 kg šljiva
250 g mlevenog keksa
200 g šećera u prahu
1 dl ulja
 malo cimeta

 Za posipanje :
 50 g šećera u prahu

 Priprema:

 Šlive očistiti od koštica i iseći na komadiće.
Na radnu površinu staviti jednu koru i premazati je uljem, prekriti drugom korom i po njoj rasporediti šljive. Posuti sa malo mlevenog keksa, šećera u prahu i cimeta, prekriti sa još jednom korom i urolovati. Preostale kore  na istini način urolovati. Poslagati u nauljen pleh i premazati uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi  a zatim je iseći na kocke i posuti prah šećerom.

                     
                                 ŠLJIVA

Šljiva je drvenasta biljka koja se gaji svuda u svetu. Srbija spada u značajne proizvođaće šljiva u svetu. Može se koristiti od maja do oktobra. Postoji oko 2000 različitih vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, koje se razlikuju po izgledu, ukusu, boji ploda. Mogu biti plave, zelene, žute, crvene...
Šliva je jako korisna namirnica koja poseduje dosta lekovitih sastojaka.
Koristi se plod šljive, koji ima malu kalorijsku vrednost te je dobar za dijetalnu ishranu , kao diuretik, za čišćenje organizma
( kod zatvora ) a i zbog prisustva korisnih supstanci kao:
vitamin E, vitamin C, vitamin K, vitamine iz B grupe, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, beta karoten, biljna vlakna, oksalate, celulozu, šećer.
U ishrani se koristi plod sveže ili sušene šljive ali ne i koštice. Postoje razne prerađevine kao: slatko, džem, marmelada, kompot, sok. Iako "srpski brend ", šljivovica koja je alkoholno piće se ne preporučuje za zdravu ishranu, ali je korisna kao obloge i za masiranje u slučaju reumatskih oboljenja i povišene temperature.
Šljiva čisti krvne sudove od masnih naslaga a deluje i kao antioksidans, jer štiti ćelije od slobodnih radikala.

Нема коментара:

Постави коментар