Странице

петак, 1. новембар 2013.

BRZI GONZALES


Sastojci:
4 jaja
250 ml mleka
200 g šećera
150 ml ilja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
400 g voća po izboru.

Postupak:
4 žumanaca umutiti sa šećerom, dodati ulje, mleko i brašno, prethodno pomešano sa praškom za pecivo i kakom. Lagano promešati i dobro sjediniti smesu. Sipati u podmašćen pleh. Peči na 200 stepeni.
Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera.
Skuvati sirup od 200 ml vode sa 4 kašike šećera.
Kada je upola pečeno izvaditi iz rerne, sipati pripremljen sirup i dodati 200g iseckanog voća. Ponovo vratiti u rernu i još malo peći. Pred kraj pečenja naneti ulupan šne od belanaca i dodati još 200 g iseckanog voća. Vratiti u rernu i dopeći tj. da se šne malo stegne.

KOLAČ JE PRIPREMLJEN SA  BRESKVAMA ALI JAKO JE DOBAR SA VIŠNJAMA, MALINAMA I RIBIZLAMA.



                                            BRESKVA

Breskva je sočan, okrugao plod drveta Prunus persica. Crvenkasto - žute boje, prekriven sitnim dlačicama i svojstvenog ukusa. Vreme dozrevanja ovog voća kreće se od proleća do kraja leta. Breskva sadrži dosta tečnosti, šećera i drugih hranljivih materija, pa je tokom leta pravi melem za okrepljenje organizma, stoga je treba koristiti tokom cele sezone njenog sazrevanja
Breskva sadrži 10 vitamina. Bogata je vitamin A i vitaminom C, nešto manje sa vitamin K i vitamino E. Svi vitamini B grupe su zastupljeni i to: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6) i folati.
Od minerala naročito je zastupljen kalijum, tako da 4 - 5 bresaka dnevno može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim mineralom. Prisutna je i određena količina magnezijuma, fosfora, cinka, gvožđa, mangana, kalcijuma i bakra.  Prisutnost biljnih vlakana olakšava rad creva pa tako i eliminaciju crevnog sadržaja.
Bogatstvo vitaminima, mineralima i vlaknima, sjedne strane, i mala kalorijska vrednost, s druge strane, svrstava je u namirnice pogodne za dijete.
Breskva se preporučuje deci zbog vitamina B2 koji je bitan za pravilan rast i razvoj, dobar je za očuvanje mladalačkog izgleda kod odraslih, kod visokog pritiska. Sadrži antioksidans - hlorogensku kiselin pa je dobra u očuvanju ćelija od oštećenja, lutein je bitan za očuvanje vida.
Dobro je pojesti breskvu pre jela, jer povećava lučenje želudačnih sokova i smanjuju nagon za povraćanje kao i mučninu, naročito posle konzumiranja masne i teške hrane.

Нема коментара:

Постави коментар