Странице

четвртак, 24. октобар 2013.

VLAŠKA PITA




Sastojci:
250 g sira
2 jaja
1 prašak za pecivo
so po potrebi
13 kašika brašna
kim
1 žumance


Priprema:
Izgnječi se 250 g sira i dodaju dva umućena jajeta, prašak za pecivo pomešan sa brašnom i so po ukusu.U testo se doda i malo kima. Testo se muti kašikom i sipa na dobro podmazan pleh. Za lepši izgled pre pečenja treba je premazati žumancetom pomešanim sa vodom i odozgo posutu kimom.  Peći u zagrejanoj pećnici. Testo naraste priilikom pečenja.
Ovo jelo je jednostavno i pogodno za decu. Jede se uz mleko i jogurt.
Vlaška pita je ukusna uz pivo, naravno kada je konzumiraju odrasli.

                                                                      
                              KIM
Kim je stomahik, spazmolitik, karminativ. Koristi se kod  blagih kolika, napetosti i nadutosti. Daje se bebama kod grčeva. Pomaže kod menstrualnih tegoba, podstiče rad mlečnih žlezda kod dojilja. Može se koristiti kao sredstvo za umirenje stomaka nakon uzimanja lekova koji mogu da izazovu mučninu.
Kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje.
Koristi se u jelima koja se ne kuvaju, za namaze i sireve, za salate ( od cvekle i kiselog kupusa). Plod se koristi za pripremu raznog  peciva, crnog hleba, jela od kiselog kupusa, gulaš, jela od krompira, krem supe kao i jela od masnog mesa.
Zbog  specifičnog  aromatičnog i oporog ukusa retko se kombimuje sa drugim začinima, osim sa crnim biberom i soli.

                          ČAJ   OD KIMA

1 čajnu kašiku kima (pola kašike za decu) za šolju čaja. Kim preliti ključalom vodom i ostaviti  5 - 10 min. Procediti i piti u malim gutljajima.
 Može se pripremiti i sa mlekom, kada je iskorišćenost aktivnih supstanci bolja, jer se etarsko ulje kima bolje rastvara u mlečnoj masti.

Нема коментара:

Постави коментар