Странице

среда, 16. октобар 2013.

ZELENA SALATA

Sastojci:
1 kg zelenog paradajza
100 g rena
40 g senfa
60 ml ulja
so

Priprema:
Zeleni paradajz samleti, ren izrendati i promešati. Dodati senf i so po ukusu.
Smesu preliti sa vrelim uljem i ponovo promešati.
Salata je dobar prilog jelima sa mesom kao i raznim vrstama pečenja.



                                                            REN

Sveže izrendan ren je jako dobar kao dodatak sosovima, a ukusna kombinacija je sa mlekom i pavlakom koja se služi uz svinjsko ili neko drugo pečenje.
Od davnina je poznata njegova lekovitost, pa se preporučuje za čišćenje krvnih sudova, izbacivanje kamena i peska iz bubrega. U narodu se koristi kao lek protiv reume, gihta, kijavice, izbacivanje sekreta iz disajnih puteva a deluje i kao stimulator organa za varenje. Bogat je vitaminom C i kalijumom. Poseduje eterična ulja od kojih i potiče  ljut ukus.

Kod oboljenja srca i krvnih sudova:
5 supenih kašika rena izmešati drvenom kašikom, sok od tri limuna i 500 g meda. Uzimati 3 puta dnevno po kašičicu, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.

Za jačanje pluća:
10 g narendanog rena preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevna doza je 2 - 3 manje šolje.

Za upalu sinusa:
Izrendati ren preliti sa vodom, staviti da proključa. Nakon klučanja inhalirati se nad nastalom parom oko 10 minuta. Najbolje pre spavanja.

Нема коментара:

Постави коментар