Странице

петак, 11. октобар 2013.

SAVETI ZA PRIPREMU JELA OD PEČURAKA



1. Pečurke prati pod slabim mlazom kako ne bi upile dodatnu količinu vode i tako omekšale.

2. Za supu, šampinjone iseći na tanke listove, za varivo i gulaš na četvrtine, a za nadev na sitne kocke.

3. Ako se koriste sušene gljive, pre upotrebe potopiti ih u vodu ili mleko na dva - tri sata i onda ih spremiti na uobičajen način. Suve pečurke se mogu samleti u prah i koristiti kao začin, a u tom slučaju, jelu ih treba dodati na početku jer se kuvanjem njihova aroma pojačava.

4. Kod prženja ili dinstanja, pečurke prvo pobiberiti, a tek pred kraj pripreme jela dodati so ili začin.

5. Prilikom blanširanja, neće potamneti ako se stave u kipuću vodu u kojoj je dodato malo sirćeta.

6. Kada se koriste kao nadev za pice, pečurke se mogu jednostano iseći na listiće i složiti preko ostalih sastojaka i peći  Na taj način pečurke se prilikom pečenja mogu poprilično osušiti. Drugi način bi bio, da se prethodno izdinstaju, začine pa tek onda  stave na  picu.

7. Pečurke imaju veliki procenat vode i zato ne mogu dugo stajati. U frižideru se mogu čuvati najviše dva - tri dana, i to u otvorenoj posudi, nikako u plastičnoj kesi, jer tako brže trule i mogu izazvati probleme sa želucem.

8. Pre stavljanja u zamrzivač, pečurke se mogu blanširati, ali  su onda mekane i gube na ukusu. Bolje je da se pre zamrzavanja kratko izdinstaju na malo ulja i doda im se limunov sok, eventualno naseckan  luk, biber, so. Mogu se čuvati u zamrzivaču oko šest meseci.

Нема коментара:

Постави коментар