Странице

четвртак, 10. октобар 2013.

PILETINA U SOSU OD TIKVICA



Sastojci:
1 pileće belo meso
2 jaja
150 g brašna
100 g prezli
2 glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
1 manja tivica
2 paradajza
so
začin
biber
lovorov list
ulje
peršun

Priprema:
Belo meso iseći na šnicle, izlupati tučkom, uvaljati u brašno, potom u jaje i na kraju u prezle. Tako pripremljeno meso kratko pržiti na vrelom ulju.
Crni luk iseckati i pržiti na ulju. Šargarepu izrendati,paradajz i tikvicu iseckati  na kockice, i pomešati sa crnim lukom, dodati malo vode, koliko da ogrezne i kratko dinstati. Prženo meso dodati u dinstano povrće, naliti  vodom i nastaviti sa dinstanjem oko 20 minuta. Začine dodati po ukusu. Pred kraj kuvanja dodati iseckan peršun.


                                                        TIKVICE 

Imaju malu kalorijsku vrednost pa su pratioci mnogih dijeta. Sadrže dosta vitamina i minerala. Odličan su izvor vitamina C, obiluju kalcijumom, kalijumom, fosforom, selenom. Nešto manje ima kompleks B vitamina i vitamin K. Litein i dijetetska vlakna su takođe prisutna u većoj meri. 
Tikvice utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Održavaju liniju vitkom a smanjuju i nervnu napetost. Povoljno utiču i na srčani misić i koncetraciju.
Na osnovu svega ovoga može se izvesti zaključak da tikvice, koje se na pijačnim tezgama pojavljuju od ranog proleća i ima ih i tokom celog leta, trebaju biti sastavni deo jelovnika svake domaćice. Osim što utiču na zdravlje, njihova dostupnost, brzina pripreme kao i raznovrsnost jela, koja se mogu pripremiti, su razlog više da se nađu na trpezi. Mogu se koristiti sveže i zamrznute.

Нема коментара:

Постави коментар