Странице

уторак, 19. новембар 2013.

GRČKA MUSAKA


Potrebno:


500 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
2 plava patlidžana
6 paprika
6 paradajza
biber
so
ulje
brašno


Priprema:

Na ulju propržiti luk, dodati meso, posoliti, pobiberiti. Plave patlidžane oljuštiti, iseći na kolutove, malo posoliti i ostaviti da se ocede. Zatim ih uvaljati u brašno i kratko propržiti sa obe strane na vrelom ulju.
Poređati ih na čist beli papir da se ocede od suvišne masnoće. U podmazam pleh ređati naizmenično plave patlidžane, paprike isečene na kolutove, meso, isečen paradajz, soliti, biberiti i tako ponavljati dok se svi sastojci ne utroše. Na kraju poprskati uljem i ispeći u zagrejanoj rerni.

                                                           
                                                 PLAVI PATLIDŽAN

Plavi patlidžan je u grupi sa krompirom i paradajzom. Može biti različite veličine i boje od bele, preko zelene do  ljubičaste. Svež treba da bude prilično težak u odnosu na veličinu. Čvrst, gladak, sjajan sa svetlo zelenom stabljikom.
Treba birati plodove koji imaju jasno zelenu boju. Dostupan je tokom cele godine.
Svežina patlidžana se može testirati tako što se kora nežno pritisne palcem. Ukoliko se kora nakon pritiska elastično vrati, patlidžan je svež, dok ako udubljenje ostane, verovatno je ubran nekoliko dana ranije.
Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala pogodan je za dijetetski režim ishrane.
Dešava se da plavi patlidžan bude gorak. Razlog su toksini čija se koncetracija povećava ako on raste u hladnijim klimatskim uslovima. Postoji način da se ta gorčina tj.količina toksina smanjiti dodavanjem soli.
Patlidžan treba iseći na kolutove ili kocke, u zavisnosti kako od načina pripreme, i posoliti. Kada malo odstoji odvojiće se smeđa tečnost koju treba odstraniti pre termičke obrade.
Može se peći, dinstati, kuvati, peći na roštilju, pohovati. Kada je mlad, kora je ukusna i jestiva, stariji mora da se predhodno oljušti. Srž jako brzo gubi boju pa ga treba iseći neposredno pre pripreme.
Patlidžan se može pripremati na različite načine.
Može se kombinovati sa: bosiljkom, slaninom, bešamel sosom, prezlama, pavlakom, šunkom, belim lukom, limunom, pečurkama, paprikom, tikvicama, jogurtom, paradajzom, maslinama, jagnjetinom, pirinčem, kimom.
i

Нема коментара:

Постави коментар