Странице

понедељак, 30. септембар 2013.

VINSKI KOLAČ


Potrebno:
5 jaja
250 g šećera
220 g brašna
150 g ulja
150 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa

Priprema:
Posebno umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, nastaviti sa mućenjem. Dodati ulje i brašno i lagano mutiti da se smesa sjedini. Na kraju dodati orahe i suvo grožđe. Tako pripremljenu smesu sipati u podmazan kalup i peći na 180 stepeni  15 minuta..



                   ORAH
               
Plod oraha se dosta koristi za pravljenje kolača i torti ali ima i lekovita svojstva. Poznat je kao dobar antidijabetik, laksativ, detoksikant i sekretolitik. Sadrži  63% masnihkiselina, 17% belančevina, 10% ugljenih hidrata i biljna vlakna. Prisustvo monozasićenih masnih kiselina i biljnih vlakana dovodi do smanjenja holesterola u krvi kao i smanjenja telesne težine. Najveća vrednost oraha je prisustvo omega 3 nezasićene masne kiseline i amtioksidansa, tako da svakodnevna konzumacija 30 g oraha smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Orah je bogat vitaminima: A, B1, B2, B3, B5, B6, C kao i mineralima:calcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor i natrijum.
Mladi plodovi oraha su naročito bogati vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnicima i deci koja su malokrvna.
Lekovitost lišća je manje poznata. Čaj od lišća sa medom se koristi za detoksikaciju (čišćenje ) i jačanje organizma. Pozitivan efekat ima i koda varenja, kostobolje, krvarenja desni.


      Čaj od mladih listova oraha 

Punu kašiku seckanog orahovog lišća,  preliti sa 2 šolje vrele vode i ostaviti da odstoji dva sata. Posle toga procediti i piti 3 puta dnevno po 1 kašiku pre jela.

недеља, 29. септембар 2013.

KRUŠKE SA ŠLAGOM


Potrebno:

4 veće kruške
300 ml šlaga
3 kašike šećera u prahu
1 vanila
muskatni oraščić
cimet
malo putera

Priprema:

Kruške oljuštiti, .iseći napola po dužini. Izvaditi semenke i pređati presečenom stranom  nadole u puterom namazan pleh. Pomešati umućen šlag sa šećerom, vanilom, cimetom i muskatnim oraščićem. Smesu preliti preko krušaka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minut, da kruške omekšaju i porumene. Služiti dobro ohlađeno.




..                                                 KRUŠKE

 Kruške su voće koje obiluje vlaknima te pomažu kod nadutosti, održavaju nivo holesterola, smanjuju rizik od raka dojki, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Kruške su izvor vitamina  K, vitamina C i vitamina B, kao i minerala:  kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, bor, mangan. Prisustvo folne kiseline je bitno za trudnice i decu. Smatra se da su  hipoalergena hrana pa stručnjaci savetuju da se daju deci, kao prvi orbrok, kašice od kruške. Pozitivan učinak imaju i kod osteoporoze zbog prisustva kalcijuma. Ima pozitivno dejstvo i na očuvanje vida.
Sadržaj antioksidansa povećava zaštitu ćelija od slobodnih radikala i njeno oštećenje.
Svežu krušku treba jesti sa korom zato što je ona bogata biljnim vlaknima. Može se konzumirati samostalno ili u kombinaciji sa jakim sirevima.
Može biti dodatak raznim salatama.
Kuvane kruške mogu biti dodatak jelima od
divljači i patke ili dinstanim jelima sa teletinom.
Sok, džem, kompot su takođe lepi proizvodi od kruške. Sok od krušaka zbog prirodnog šećera fruktoze i levuloze je dobar izvor energije za šećeraše.
Pre termičke obrade kruške treba oguliti. S obzirom da tada počinju da tamne treba ih premazati limunovim sokom da bi sačuvale svoju prirodnu boju.
Kruške treba ostaviti na sobnoj temperaturi da bi sazrele. Ukoliko se ne koriste odmah, treba ih staviti u frižider da bi duže ostale sveže. One mogu lako da poprime mirise namirnica koje imaju intenzivan miris, zato ih treba čuvati dalje od njih.

субота, 28. септембар 2013.

PROJICE SA BLITVOM




Potrebno:
300 g obarene blitve
4 jaja
4 šoljice belog brašna
4 šoljice kukuruznog brašna
4 šoljice ulja
4 šoljice vode
1 prašak za pecivo
so


 Priprema:

Pomešati kukuruzno, belo brašno i prašak za pecivo. Umutiti jaja, dodati ulje, vodu, so, brašno i lagano promešati da se sjedine sastojci. Na kraju lagano umešati blitvu. Sipati u kalup za projice. Peći na 200 C
20 minuta.

 

          

         BLITVA 


Blitva se uzgaja zbog jako hranljivog lišća. Listovi su zeleni i krupni dok boja stabljike može da varira.
Slična je spanaću. Koriste se listovi, jer je sva hranljiva vrednost u njima, dok koren nema neki poseban značaj.
Kao i svo lisnato povrće i blitva ima nisku kalorijsku vrednost,  pa se smatra da je dobra u regulisanju telesne težine. Njena lekovitost se ogleda i tome što je bogata vitaminima B i C. Deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dobra je za jačanje imuniteta. Odlična je za jačanje koncetracije i otklanjanje nervoze. Listovi se  koristi se za oblaganje rana. Kada se skuva i doda naseckan beli luk deluje kao prirodni antibiotik. U kombinaciji sa peršunom dobra je kod upale mokraćnih puteva i kao diuretik. Njena vlakna vezuju za sebe vodu i otrovne materije iz organizma, te je dobra i kod opstipacije (zatvor).  Povoljno deluje na vid zbog prisustva luteina  koji je jedan od tz. vitamina za oči.

среда, 18. септембар 2013.

PITE

ROLAT PITA



Sastojci:

- 500 g tankih kora za pitu
- 200 g šunke
- 1 pavlaka
- 200 g kačkavalja
- 50 g kečapa
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 1 dl ulja
- origano
- susam



Priprema:

Pomešati ulje i vodu. Umutiti jaja i pavlaku. Složiti 3 kore, premazati mešavinom vode  i ulja, pa premazati kečapom. Po ukusu se može posuti origano. Staviti 2 kore premazati mešavinom vode i ulja, pa potom smesom od jaja i poređati listove šunke. Staviti 2 kore premazati smesom od vode i ulja , pa smesom od jaja i preko narendati kačkavalj. Nastaviti tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednju koru premazati smesom od ulja i vode i smesom od jaja. Uviti u rolat, staviti u podmazan pleh, premazati umućenim jajima i pavlakom i peći oko 20 minuta  na 200 stepeni.


PALAČINKE SA BEŠAMEL SOSOM

Sastojci za palačinke:

- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 300 ml vode
- 550 g brašna
- malo soli

Umutiti belanca, dodati žumanca, ulje, mleko i brašno i lagano mešati. Testo izjednačiti. Palačinek pržiti u tiganju za palačinke.


Sastojci:

- palačinke
- jedno pileće belo meso
- 5 čenova belog luka
- malo ulja
- 3 kašike brašna
- 3 dl mleka
- 1 dl vode
- mešavina začina
- 4 jajeta
- so
- 2 dl jogurta




Priprema:

Belo meso samleti, beli luk iseckati, i kratko ispržiti na ulju. Dodati so i mešavinu začina. Posuti sa malo brašna da porumeni pa doliti mleko i vodu i kuvati dok se ne zgusne.
Plačinke filovati pripremljenom smesom i urolati. Ređati u nauljani pleh.
U posudi za mešanje umutiit belanca u čvrst sneg. Posebno umutiiti žumanca pa sjediniti sa snegom od belanaca, dodati jogurt i lagano promešati. Pripremljenu smesu preliti preko palačinki i peću u rerni na 180 °dok ne porumene



BUREK SA MESOM  BEZ KORA





Sastojci:

- 4 jaja
- 300 g mlevenog mesa
- glavica crnog luka
-14 kašika brašna
-1 kiselo mleko (200 g)
- 1 prašak za pecivo
- so
- biber
- ulje


   
Priprema:

Glavicu crnog luka sitno iseckati i kratko propržiti na ulju. Dodati mleveno meso, so i biber po ukusu i nastaviti prženje. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutitu mikserom žumanca, dodati kiselo mleko i polako mutiti uz dodavanje brašna (jednu po jednu kašiku), nakon toga dodati prohlađeno meso. Sve to sjediniti lagano mešajući kašikom. Posebno umutiti belanca i dodati pripremljenoj smesi i polako promešati. Sipati u podmazan pleh i peći  na 200 stepeni oko 20 min.
Po ukusu se može preliti pavlaka  i kečap..



 
PITA  SA HLEBOM


Sastojci:

- 1 vekna bajatog hleba
- 200 ml sosa od paradajza
- 250 g sira
- 250 g šunke
- 3 jaja
- 3 dl mleka
- so
- biber
- senf
- maslac (po potrebi)




Priprema:

Vatrostalnu posudu premazati maslacem i obložiti hlebom koji prethodno treba iseći na sitne kocke. Izrendati šunku i sir i pomešati. Hleb preliti sosom od paradajza, a onda posutu smesu od sira i šunke. Umutiti jaja, dodati mleko, so, malo senfa i bibera, sve dobro promešati, pa preliti preko hleba. Odozgo poređati listiće maslaca. Peći u dobro zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.




PITA SA VIRŠLAMA



Sastojci:

- 1/2 kg kora za pitu
- 300 g viršli
- 4 jaja
- 2.5 dl mleka
- 4 kašike brašna
- 1 dl ulja
- 30 g senfa
- 250 g kačkavalja
- so
- kečap



Priprema:

Kore za pitu iseći na pola. 
Kačkavalj izrendati na krupno rende. Viršle iseći na pola i premazati senfom.
U posebnoj posudu umutiti jaja. Dodati ulje, mleko, brašno, kačkavalj, so i sve polako sjediniti.
Polovinu kore  premazati smesom, preko staviti drugu polovinu, premazati smesom, na početak kore staviti viršlu, i uviti u rolat. Urolane pitice ređati u uljem podmazan pleh, premazati sa ostatkom pripremljenog fila, zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dvadeset minuta.


Pečene pitice ostaviti da se ohlade, preliti kečapom i servirati.

Brza i jednostavna jela

 DRAGE DOMAĆICE,

Živimo u vremenu bez " dovoljno" vremena . Prosečan savremeni čovek nema vremena ni da jede, a kamoli da pripremi sebi dobru i ukusnu hranu. Prinuđen je da se hrani po restoranima, u kojima često hrana nije ukusna ali je zato skupa, ili da jede suvu hranu nepogodnu za zdravlje.
Moderni život nametnuo je čoveku mnogobrojne obaveze. Sve manje vremena može priuštiti sebi i svojim užicima. Tempo života nametnuo je potrebu za industrijski proizvedenom hranom. Izbor kvalitetnih proizvoda je sve veći, ali ono što potiče iz sopstvene kuhinje ne može se ničim meriti. Jer svako pripremljeno jelo u svojoj kuhinji znači da je uloženo puno truda ali i ljubavi jer je pripremljeno za najmilije.
Suština savremenog kuvanja je da čovek što manje vremena provede u kuhinji. Istina je da u pripremanju hrane još uvek " deblji kraj " izvlače žene, ali se te navike zbog životnog tempa i shvatanja uloge žene u kući, polako menjaju. Danas, u većini porodica rade i muž i žena, pa je sasvim logično da u kuhinji partneri podele i posao i pripreme obed za porodicu.
Polazeći od želje da se u kuhinji  provede što manje vremena a da se zauzvrat dobije ukusno jelo, pokušaću da na ovaj način napravim spisak jednostavnih a ukusnih jela koja se brzo spremaju.

Za prvo jelo potrebne su vam tri stvari: prvo - glad, drugo - želja da nešto sami uradite i treće - malo hrabrosti da to i ostvarite.
Da bi čovek skuvao prvi ručak nije mu ništa potrebno osim namirnica, vatre i dobre volje. Prvo vaše jelo je jedan mali podvig a svako sledeće zadovoljstvo.