Potrebno:
300 g obarene blitve
4 jaja
4 šoljice belog brašna
4 šoljice kukuruznog brašna
4 šoljice ulja
4 šoljice vode
1 prašak za pecivo
so
Priprema:
Pomešati kukuruzno, belo brašno i prašak za pecivo. Umutiti jaja, dodati ulje, vodu, so, brašno i lagano promešati da se sjedine sastojci. Na kraju lagano umešati blitvu. Sipati u kalup za projice. Peći na 200 C
20 minuta.
BLITVA
Blitva se uzgaja zbog jako hranljivog lišća. Listovi su zeleni i krupni dok boja stabljike može da varira.
Slična je spanaću. Koriste se listovi, jer je sva hranljiva vrednost u njima, dok koren nema neki poseban značaj.
Kao i svo lisnato povrće i blitva ima nisku kalorijsku vrednost, pa se smatra da je dobra u regulisanju telesne težine. Njena lekovitost se ogleda i tome što je bogata vitaminima B i C. Deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dobra je za jačanje imuniteta. Odlična je za jačanje koncetracije i otklanjanje nervoze. Listovi se koristi se za oblaganje rana. Kada se skuva i doda naseckan beli luk deluje kao prirodni antibiotik. U kombinaciji sa peršunom dobra je kod upale mokraćnih puteva i kao diuretik. Njena vlakna vezuju za sebe vodu i otrovne materije iz organizma, te je dobra i kod opstipacije (zatvor). Povoljno deluje na vid zbog prisustva luteina koji je jedan od tz. vitamina za oči.
Нема коментара:
Постави коментар