Странице

понедељак, 30. септембар 2013.

VINSKI KOLAČ


Potrebno:
5 jaja
250 g šećera
220 g brašna
150 g ulja
150 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa

Priprema:
Posebno umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, nastaviti sa mućenjem. Dodati ulje i brašno i lagano mutiti da se smesa sjedini. Na kraju dodati orahe i suvo grožđe. Tako pripremljenu smesu sipati u podmazan kalup i peći na 180 stepeni  15 minuta..



                   ORAH
               
Plod oraha se dosta koristi za pravljenje kolača i torti ali ima i lekovita svojstva. Poznat je kao dobar antidijabetik, laksativ, detoksikant i sekretolitik. Sadrži  63% masnihkiselina, 17% belančevina, 10% ugljenih hidrata i biljna vlakna. Prisustvo monozasićenih masnih kiselina i biljnih vlakana dovodi do smanjenja holesterola u krvi kao i smanjenja telesne težine. Najveća vrednost oraha je prisustvo omega 3 nezasićene masne kiseline i amtioksidansa, tako da svakodnevna konzumacija 30 g oraha smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Orah je bogat vitaminima: A, B1, B2, B3, B5, B6, C kao i mineralima:calcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor i natrijum.
Mladi plodovi oraha su naročito bogati vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnicima i deci koja su malokrvna.
Lekovitost lišća je manje poznata. Čaj od lišća sa medom se koristi za detoksikaciju (čišćenje ) i jačanje organizma. Pozitivan efekat ima i koda varenja, kostobolje, krvarenja desni.


      Čaj od mladih listova oraha 

Punu kašiku seckanog orahovog lišća,  preliti sa 2 šolje vrele vode i ostaviti da odstoji dva sata. Posle toga procediti i piti 3 puta dnevno po 1 kašiku pre jela.

Нема коментара:

Постави коментар