Странице

недеља, 29. септембар 2013.

KRUŠKE SA ŠLAGOM


Potrebno:

4 veće kruške
300 ml šlaga
3 kašike šećera u prahu
1 vanila
muskatni oraščić
cimet
malo putera

Priprema:

Kruške oljuštiti, .iseći napola po dužini. Izvaditi semenke i pređati presečenom stranom  nadole u puterom namazan pleh. Pomešati umućen šlag sa šećerom, vanilom, cimetom i muskatnim oraščićem. Smesu preliti preko krušaka. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minut, da kruške omekšaju i porumene. Služiti dobro ohlađeno.




..                                                 KRUŠKE

 Kruške su voće koje obiluje vlaknima te pomažu kod nadutosti, održavaju nivo holesterola, smanjuju rizik od raka dojki, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Kruške su izvor vitamina  K, vitamina C i vitamina B, kao i minerala:  kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, bor, mangan. Prisustvo folne kiseline je bitno za trudnice i decu. Smatra se da su  hipoalergena hrana pa stručnjaci savetuju da se daju deci, kao prvi orbrok, kašice od kruške. Pozitivan učinak imaju i kod osteoporoze zbog prisustva kalcijuma. Ima pozitivno dejstvo i na očuvanje vida.
Sadržaj antioksidansa povećava zaštitu ćelija od slobodnih radikala i njeno oštećenje.
Svežu krušku treba jesti sa korom zato što je ona bogata biljnim vlaknima. Može se konzumirati samostalno ili u kombinaciji sa jakim sirevima.
Može biti dodatak raznim salatama.
Kuvane kruške mogu biti dodatak jelima od
divljači i patke ili dinstanim jelima sa teletinom.
Sok, džem, kompot su takođe lepi proizvodi od kruške. Sok od krušaka zbog prirodnog šećera fruktoze i levuloze je dobar izvor energije za šećeraše.
Pre termičke obrade kruške treba oguliti. S obzirom da tada počinju da tamne treba ih premazati limunovim sokom da bi sačuvale svoju prirodnu boju.
Kruške treba ostaviti na sobnoj temperaturi da bi sazrele. Ukoliko se ne koriste odmah, treba ih staviti u frižider da bi duže ostale sveže. One mogu lako da poprime mirise namirnica koje imaju intenzivan miris, zato ih treba čuvati dalje od njih.

Нема коментара:

Постави коментар