Странице

четвртак, 24. октобар 2013.

VLAŠKA PITA




Sastojci:
250 g sira
2 jaja
1 prašak za pecivo
so po potrebi
13 kašika brašna
kim
1 žumance


Priprema:
Izgnječi se 250 g sira i dodaju dva umućena jajeta, prašak za pecivo pomešan sa brašnom i so po ukusu.U testo se doda i malo kima. Testo se muti kašikom i sipa na dobro podmazan pleh. Za lepši izgled pre pečenja treba je premazati žumancetom pomešanim sa vodom i odozgo posutu kimom.  Peći u zagrejanoj pećnici. Testo naraste priilikom pečenja.
Ovo jelo je jednostavno i pogodno za decu. Jede se uz mleko i jogurt.
Vlaška pita je ukusna uz pivo, naravno kada je konzumiraju odrasli.

                                                                      
                              KIM
Kim je stomahik, spazmolitik, karminativ. Koristi se kod  blagih kolika, napetosti i nadutosti. Daje se bebama kod grčeva. Pomaže kod menstrualnih tegoba, podstiče rad mlečnih žlezda kod dojilja. Može se koristiti kao sredstvo za umirenje stomaka nakon uzimanja lekova koji mogu da izazovu mučninu.
Kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje.
Koristi se u jelima koja se ne kuvaju, za namaze i sireve, za salate ( od cvekle i kiselog kupusa). Plod se koristi za pripremu raznog  peciva, crnog hleba, jela od kiselog kupusa, gulaš, jela od krompira, krem supe kao i jela od masnog mesa.
Zbog  specifičnog  aromatičnog i oporog ukusa retko se kombimuje sa drugim začinima, osim sa crnim biberom i soli.

                          ČAJ   OD KIMA

1 čajnu kašiku kima (pola kašike za decu) za šolju čaja. Kim preliti ključalom vodom i ostaviti  5 - 10 min. Procediti i piti u malim gutljajima.
 Može se pripremiti i sa mlekom, kada je iskorišćenost aktivnih supstanci bolja, jer se etarsko ulje kima bolje rastvara u mlečnoj masti.

петак, 18. октобар 2013.

ŠNICLE SA POVRĆEM I VIRŠLAMA



Sastojci:

- 4 šnicle
- glavica crnog luka
- 1 paprika
- 2 šargarepe
- 4 viršle
- 3 krompira
- 4 paradajza
- mala glavica celera
- kašičica kima
- so, biber, začin
- šolja supe
- ulje


Priprema:

Šnicle posoliti i pobiberiti, dodat kim  i kratko dinstati. Izvaditi  i prebaciti u drugu posudu. Na istoj masnoći propržiti iseckan crni luk, celer, kolutove šargarepe, viršle i papriku. Vratiti meso, dodati isečen paradajz i krompir, naliti supom i kuvati oko 30 minuta na tihoj vatri.


среда, 16. октобар 2013.

ZELENA SALATA

Sastojci:
1 kg zelenog paradajza
100 g rena
40 g senfa
60 ml ulja
so

Priprema:
Zeleni paradajz samleti, ren izrendati i promešati. Dodati senf i so po ukusu.
Smesu preliti sa vrelim uljem i ponovo promešati.
Salata je dobar prilog jelima sa mesom kao i raznim vrstama pečenja.



                                                            REN

Sveže izrendan ren je jako dobar kao dodatak sosovima, a ukusna kombinacija je sa mlekom i pavlakom koja se služi uz svinjsko ili neko drugo pečenje.
Od davnina je poznata njegova lekovitost, pa se preporučuje za čišćenje krvnih sudova, izbacivanje kamena i peska iz bubrega. U narodu se koristi kao lek protiv reume, gihta, kijavice, izbacivanje sekreta iz disajnih puteva a deluje i kao stimulator organa za varenje. Bogat je vitaminom C i kalijumom. Poseduje eterična ulja od kojih i potiče  ljut ukus.

Kod oboljenja srca i krvnih sudova:
5 supenih kašika rena izmešati drvenom kašikom, sok od tri limuna i 500 g meda. Uzimati 3 puta dnevno po kašičicu, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.

Za jačanje pluća:
10 g narendanog rena preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevna doza je 2 - 3 manje šolje.

Za upalu sinusa:
Izrendati ren preliti sa vodom, staviti da proključa. Nakon klučanja inhalirati se nad nastalom parom oko 10 minuta. Najbolje pre spavanja.

петак, 11. октобар 2013.

SAVETI





Saveti za kombinaciju sastojaka kako bi pripremljena hrana imala bolji ukus.

1. Kafa poboljšava ukus čokolade u čokoladnim kolačima.

2. Zajedno sa šećerom, malo (svežeg mlevenog ) bibera poboljšaće ukus jagodama.

3. Vanila, osim što smanjuje kiselinu jabukama, poslasticama od ovog voća daje bogatiji ukus.

4. Muskatni oraščić će jela od krompira učiniti daleko ukusnijim
.
5. So (u minimalnim količinama) poboljšava ukus testu, slatkim jelima pa čak i kafi.

6. Šećer intenzivira ukus šargarepe, i umanjuje kiselost jela sa  paradajzom.

Ukusan grilovan krompir ćemo dobiti ako imamo krompire približno iste veličine i pre grilovanja treba ih probosti viljuškom na više mesta.




SAVETI ZA PRIPREMU JELA OD PEČURAKA



1. Pečurke prati pod slabim mlazom kako ne bi upile dodatnu količinu vode i tako omekšale.

2. Za supu, šampinjone iseći na tanke listove, za varivo i gulaš na četvrtine, a za nadev na sitne kocke.

3. Ako se koriste sušene gljive, pre upotrebe potopiti ih u vodu ili mleko na dva - tri sata i onda ih spremiti na uobičajen način. Suve pečurke se mogu samleti u prah i koristiti kao začin, a u tom slučaju, jelu ih treba dodati na početku jer se kuvanjem njihova aroma pojačava.

4. Kod prženja ili dinstanja, pečurke prvo pobiberiti, a tek pred kraj pripreme jela dodati so ili začin.

5. Prilikom blanširanja, neće potamneti ako se stave u kipuću vodu u kojoj je dodato malo sirćeta.

6. Kada se koriste kao nadev za pice, pečurke se mogu jednostano iseći na listiće i složiti preko ostalih sastojaka i peći  Na taj način pečurke se prilikom pečenja mogu poprilično osušiti. Drugi način bi bio, da se prethodno izdinstaju, začine pa tek onda  stave na  picu.

7. Pečurke imaju veliki procenat vode i zato ne mogu dugo stajati. U frižideru se mogu čuvati najviše dva - tri dana, i to u otvorenoj posudi, nikako u plastičnoj kesi, jer tako brže trule i mogu izazvati probleme sa želucem.

8. Pre stavljanja u zamrzivač, pečurke se mogu blanširati, ali  su onda mekane i gube na ukusu. Bolje je da se pre zamrzavanja kratko izdinstaju na malo ulja i doda im se limunov sok, eventualno naseckan  luk, biber, so. Mogu se čuvati u zamrzivaču oko šest meseci.

четвртак, 10. октобар 2013.

PILETINA U SOSU OD TIKVICA



Sastojci:
1 pileće belo meso
2 jaja
150 g brašna
100 g prezli
2 glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
1 manja tivica
2 paradajza
so
začin
biber
lovorov list
ulje
peršun

Priprema:
Belo meso iseći na šnicle, izlupati tučkom, uvaljati u brašno, potom u jaje i na kraju u prezle. Tako pripremljeno meso kratko pržiti na vrelom ulju.
Crni luk iseckati i pržiti na ulju. Šargarepu izrendati,paradajz i tikvicu iseckati  na kockice, i pomešati sa crnim lukom, dodati malo vode, koliko da ogrezne i kratko dinstati. Prženo meso dodati u dinstano povrće, naliti  vodom i nastaviti sa dinstanjem oko 20 minuta. Začine dodati po ukusu. Pred kraj kuvanja dodati iseckan peršun.


                                                        TIKVICE 

Imaju malu kalorijsku vrednost pa su pratioci mnogih dijeta. Sadrže dosta vitamina i minerala. Odličan su izvor vitamina C, obiluju kalcijumom, kalijumom, fosforom, selenom. Nešto manje ima kompleks B vitamina i vitamin K. Litein i dijetetska vlakna su takođe prisutna u većoj meri. 
Tikvice utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Održavaju liniju vitkom a smanjuju i nervnu napetost. Povoljno utiču i na srčani misić i koncetraciju.
Na osnovu svega ovoga može se izvesti zaključak da tikvice, koje se na pijačnim tezgama pojavljuju od ranog proleća i ima ih i tokom celog leta, trebaju biti sastavni deo jelovnika svake domaćice. Osim što utiču na zdravlje, njihova dostupnost, brzina pripreme kao i raznovrsnost jela, koja se mogu pripremiti, su razlog više da se nađu na trpezi. Mogu se koristiti sveže i zamrznute.

понедељак, 7. октобар 2013.

BAKLAVA SA MAKOM


Sastojci:
500 g kora
200 g mlevenog maka
3 jaja
5 šolja šećera
1 jogurt
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
1 vanila
1 limun

Priprema:
 Mikserom umutiti jaja i šećer. Dodati jogurt, 2 šolje šećera, ulje, prašak za pecivo, vanilu i lagano mešanjem
 sjediniti.
Kore ređati u pleh. Svaku premazati pripremljenim filom i posuti mlevenim makom.Poslednju koru premazati samo filom. Pre pečenja baklavu iseći na kocke. Peći u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Kada je gotova ostaviti je da se ohladi.
U međuvremenu pripremiti sirup, pa vrelim sirupom preliti hladnu baklavu.

Priprema sirupa:
Kuvati 3 šolje šećera i 2 šolje vode. Kada se šećer otopi i dobije  gustina sirupa, dodati  sok od jednog limuna.



TOST PITA



Sastojci:

i
1 tost hleb
4 jaja
300 g kravljeg sira
200 g praške šunke
1 pavlaka
400 ml mleka
maslac
masline

 Priprema:

Umutiti jaja i dodati sir. Tost hleb umočiti u mleko i ređati u maslacem podmazan pleh. Preko naneti pola pripremljene smese i prekriti praškom šunkom. Odozgo poređati, još jedan red tost hleba, koji je prethodno umočen u mleko.
U drugu polovinu pripremljene smese dodati pavlaku i preostalo mleko, promešati i preliti preko pripremljene pite. Masline mogu biti jako ukusan dodatak i lepa dekoracija. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 min.